نقش اصول طراحی و چیدمان فروشگاهی در افزایش رضایت مشتریان و سهم بازار از مسائل کلیدی روز، در فرآیند بازاریابی و فروش است. باتوجه به پیدایش و ایجاد ساختار جدید و فن آوری نوین در بخش خرده فروشی و فروشگاهی، شدت رقابت در بین آن ها در حال افزایش است. علاوه بر آن، وجود تغییرات وسیع درنیازها و خواسته های مشتریان، فروشگاهها و برنامه ریزان را مجبور به توجه بیشتر به برنامه های بلند مدت و تفکر در خصوص برنامه استراتژیک نموده است.
نحوه چیدمان کالاها در فروشگاه و محل قرار گرفتن اجزای اصلی فروشگاه مانند قفسه ها، ورودی و خروجی، صندوق و غیره از اهمیت خاصی برخورداد است. چیدمانی که بر طبق اصول انجام نشده باشد باعث خستگی مشتریان ودرنتیجه دیده نشدن بخشی از کالاهای فروشگاه خواهد شد. مدیریت چیدمان در فروشگاه های زنجیره ای که طیف گسترده ای از محصولات را ارائه میدهند، از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود و دربحث چیدمان باید دقت زیادی داشته باشند.
چیدمان صحیح باعث میشود از فضای فروشگاه به صورت بهینه استفاده شود. این امر کمک میکند تا از میزان فروش انواع محصولات آگاه شده و در برنامه ریزیهای فروش از نتایج این بررسی ها استفاده کرد.
اصول طراحی و چیدمان مناسب فروشگاهی برخی از اهداف اصلی طراحی و چیدمان فروشگاه، این است که از فضا بطور کارآمد استفاده شود. ارتباط و تعامل بین فروشنده ها و مشتریان، تسهیل گردد، مدت زمان خدمت دهی به مشتری کاهش یابد، هزینه های کنترل به حداقل برسد، میزان سرقت از فروشگاه کاسته شود، حرکات اضافی و سراسیمگی مشتریان و نیروهای فروش از بین رفته و جریان ورود و خروج و جایگزینی محصولات و افراد روان تر گردد.
در چیدمان مناسب سعی برجلب رضایت مشتری، بهره برداری از فضا و تجهیزات و افراد، جریان کارای اطلاعات، مواد و افراد، دلگرمی و ایمنی کارکنان و درنتیجه به حداکثر رساندن میزان فروش است. نحوه طراحی داخلی فروشگاه و چیدمان قفسه ها و ویترین با برانگیختن و تشویق مشتری می تواند تاثیر مستقیم برافزایش میزان خریدمشتریان داشته باشد.
به این منظور فروشگاه داران می توانند برای حفظ و افزایش رضایت مشتری و همچنین ترغیب وی به ماندن در فروشگاه و سپری وقت بیشتر در محل و همچنین تشویق به خرید از ابزارهایی همچون : موسیقی، طراحی داخلی متناسب با کالا، چیدمان کالا به نحوی که دسترسی مناسب داشته باشد، نورپردازی مناسب، چیدمان کالاهای مرتبط در کنار یکدیگر، نظم و ترتیب، رنگبندی مناسب فضای داخلی و بسته بندی کالاها، درج صحصح و القاأ روانی قیمت، ارائه تسهیلات مانند چرخ خرید و … بهره ببرند.
برای این منظور کتاب هایی مرتبط با اصول و روش های مدیریت فروشگاه تألیف و منتشر گشته اند که خواندن آنها می تواند در بهبود وضعیت چیدمان فروشگاه تأثیرگذار باشد.